Cestovanie na vlastnú päsť - ako si naplánovať výlet snov a ušetriť čo najviac


Keď sa povie slovo cestovanie, väčšina z nás si už nevybaví dovolenku v all in rezorte v Turecku, či v Egypte. Čoraz viac mladých ľudí začína objavovať krásy sveta na vlastnú päsť, s batohom na chrbte a offline mapou v telefóne. A to je len dobre - touto cestou sa dajú ušetriť nemalé peniaze! Všetko, čo tomu treba obetovať je sadnúť si na pár hodín za počítač a všetko si dopredu naplánovať. Netreba to však preháňať, všetci predsa máme radi trochu spontánnosti, no nie? Ako teda také plánovanie vyzerá? Na to sa spoločne pozrieme. Dám ti pár mojich osvedčených trikov a dokonca tu nájdeš aj zľavy na ubytovanie. Čítaj teda ďalej.

Čo s cestovkou nezažiješ...

Vybavovanie si dovolenky cez cestovnú kanceláriu môže niektorým ľuďom nadmieru vyhovovať. Nemusíš nič riešiť, len im povieš presný dátum tvojho odchodu a príchodu, destináciu, zaplatíš im pár stovák navyše za službu, ktorú pre teba spravia a si vybavený. Stojí to však skutočne za to?

Najväčšou výhodou plánovania si cesty na vlastnú päsť je fakt, že si sám zvolíš čo chceš vidieť a dokážeš si rozdeliť budget. Pár kliknutí ti umožní nájsť nespočetné množstvo atrakcií, zaujímavých miest či múzeí. Vieš si zistiť, koľko ťa vyjdú jednotlivé vstupy a podľa toho si začať šetriť. Uvidíš len to, čo skutočne vidieť chceš.

Wroclaw


Začíname plánovať...

Prvá vec, ktorú treba začať riešiť, je krajina, do ktorej plánuješ ísť. Na začiatok si treba nájsť základné informácie o cenách v krajine ( cena ubytovania, cena potravín, požičanie auta.. ). Treba si uvedomiť, že toto všetko budú tvoje náklady.

Ďalej si podľa vlastných preferencií nájdeš veľmi jednoducho atrakcie a pamiatky, prípadne parky a rôzne iné pekné miesta, ktoré chceš v danom meste/štáte navštíviť. Na toto je úžasný tripadvisor. Stačí zadať mesto, v ktorom chceš hľadať aktivity a určite si tam niečo nájdeš.



Letenky

Prvým podstatným nákladom pre teba budú letenky. V dnešnej dobe sa dokážeš s nízkonákladovkami dostať z jedného konca Európy na druhý za cenu rovnú lístku na vlak z Prievidze do Bratislavy. Na hľadanie leteniek odporúčam stránky skyscanner.com a kiwi.com. Navolíš si približný dátum odletu a následne aj príletu, miesto odletu a príletu a počet pasažierov. Ja osobne radšej používam kiwi, pretože sa tam dajú navoliť aj viaceré letiská a ak si flexibilný a nerobí ti problém sa dostaviť do okolitých miest tak na tomto vieš ušetriť desiatky eur. Ďalej si tam môžeš otvoriť kalendárik a v ňom uvidíš ceny leteniek na nasledujúci rok.

Ak už si našiel dokonalú letenku nekupuj ju cez vyhľadávač! Pozri si, ktorá spoločnosť letenku ponúka a zakúp si ju rovno cez ich stránku. Na vyhľadávačoch priplácaš znova za službu - poplatok za sprostredkovanie letenky.

Ďalšou dosť dôležitou vecou je ubytovanie. Preferuješ apartmán, alebo hotel? Chceš bývať vo vlastnom a mať kľud, alebo ti nerobí problém bývať u niekoho doma v izbe, ktorú prenajíma? Toto sú otázky, ktoré si treba položiť. Môj tip je vyliezť zo svojej komfortnej zóny a skúsiť hostel alebo ubytovanie u domácich. Toto ti môže opäť ušetriť desiatky eur. Moje dve osvedčené stránky na výber ubytovania sú jednoznačne airbnb.com a booking.com. Na bookingu sa dajú nájsť skôr hostely, hotely a penzióny, zatiaľ čo na airbnb ľudia ponúkajú celé byty, apartmány či izbu. Airbnb sa mi osvedčilo najviac - hostitelia s tebou komunikujú cez whatsapp, ak niečo nevieš, kľudne sa ich môžeš spýtať. S bytmi v ktorých sme zatiaľ boli ubytovaní nebol nikdy žiaden problém. Bolo tam čisto, úžasné vybavenie a príjemné prostredie. Na toto sa však nedá spoliehať... Preto si vždy prečítaj recenzie od ľudí, ktorí už v tebou vyhliadnutom byte boli ubytovaní. To platí aj o hoteloch, hosteloch a penziónoch - čítanie recenzií je moje alfa-omega. Nikto ti totiž neposkytne lepšiu informáciu ako človek, ktorý už danú vec zažil.

Ak ešte nie si registrovaný na booking či airbnb, kliknutím na nasledujúce odkazy získaš zľavy na svoj prvý pobyt:
10% z prvého pobytu na booking.com
30€ z prvého pobytu cez airbnb

Airbnb v Krakowe


Poistenie

Tento krátky odsek si zaslúžil vlastný nadpis pre to, že poistenie je neskutočne dôležité. Osobne odporúčam poistenie ISTOTKA od Unionu. Toto poistenie stojí 13,50€ na 365 dní. Potrebuješ k nemu len kartu ISIC alebo EURO26. Stojí 10€ a určite si ju vybav aj tak, v zahraničí ju budeš potrebovať na preukázanie sa, že si študent alebo mladistvý.Vďaka tejto karte dostaneš tiež veľké množstvo zliav takmer všade.


Vlaky, autobusy a MHD

Toto by ti mohlo prísť absurdné, no jedným z najvyšších nákladov sú náklady na prepravovanie sa po meste a medzi mestami. Toto platí najmä v západnejších krajinách. Odporúčam ti teda zakúpiť si v každom jednom meste viacdňový lístok, prípadne kartičku. Nielen že ušetríš majland, ale aj nervy. Ver mi, nie je sranda sa prepravovať po novom meste hore - dole električkami keď nevieš nastupovať do tých správnych a k tomu si zakaždým kupovať nový lístok...

Na prepravu medzi jednotlivými mestami či štátmi odporúčam Flixbus. Dokážeš sa prepraviť niekoľko stoviek kilometrov za úplne smiešne sumy typu 5eur na osobu. Tieto autobusy sú tiež veľmi pekné, pohodlné a klimatizované.

Ak máš v spojoch rovnaké zmätky ako ja, určite skús hľadať spoje cez rome2rio.com. Stačí zadať 2 mestá, medzi ktorými sa chceš prepraviť a táto úžasná aplikácia ti nájde všetky možné druhy spojov - od lietadiel, cez vlaky, autá až po lodnú dopravu. Mojim ďalším osvedčeným tipom je blablacar.com. Ide o zdieľanie jazdy s inými ľuďmi. Ak má niekto voľné miesto v aute, vie ťa zviezť so sebou za pár drobných.

Poľský Wroclaw

Strava

Nakoľko jesť musí každý jeden z nás, či už viac, alebo menej, strava bude tvojim posledným väčším nákladom. Každý by dokázal prežiť aj niekoľko týždňov na rožkoch s paštétou, prípadne mrazenej pizzi, no všetci dobre vieme, že krajinu najlepšie spoznáš cez chuťové bunky. Odporúčam nenavštevovať reštaurácie v centre mesta, a už vôbec nie tie, pred ktorými stojí chalan alebo baba, čo ťa začnú lákať na svoje výhodné obedové menu dovnútra. Miesto toho by som odporučila vyskúšať streetfood, lokálne podniky, trhy a kaviarničky. Na zorientovanie sa v cenách existuje stránka lonelyplanet.com.

Rozpočet naplánovaný?

Ak áno, gratulujem! Môžeš sa vybrať na svoju vysnívanú dovolenku. Nezabúdaj si však kontrolovať svoje náklady, aby sa ti náhodou nestalo, že ostaneš 4 dni do konca výletu úplne bez peňazí. Sem teda vložím posledný odkaz - www.spendee.com. Do tejto aplikácie si značíš výšku svojho rozpočtu a všetky výdavky. V grafe potom vidíš, koľko si na čo minul a koľko peňazí ti ešte ostáva.

Dúfam, že som ti takto pred letom aspoň trochu pomohla s plánovaním, a že aj ty sa konečne osmelíš a zažiješ dovolenku podľa svojich predstáv. 

Nakoniec by som ešte dodala, aby si sa nebál skúšať aj menej populárne krajiny ( Poľsko, Srbsko, Slovinsko ). Určite natrafíš na menej turistov a aj ceny budú o čosi príjemnejšie 😋.

Ďakujem za prečítanie článku, nezabudni zanechať komentár. Tiež ma môžeš sledovať na instagrame, kde pridávam fotky z ciest.


Komentáre

  1. Článok je skvelý, napísaný s príjemnou ľahkosťou a veľmi dobre sa číta :) Bez omáčok, vystihnuté len to podstatné.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Čo určite musíš v Brne stihnúť vidieť za 48 hodín