Čo určite musíš v Brne stihnúť vidieť za 48 hodín




Vitaj pri novom článku. Čo sa týka pravideľnosti vydávania nových článkov, už si si určite zvykol, že to nie je žiadna sláva, no občas to dá fakt zabrať. Dnes ti chcem ponúknuť pár tipov, pretože sama by som pred mojim predĺženým víkendom v Brne uvítala takýto článok. Poďme teda na to.

Brno je mesto nádherné, no veľmi podceňované. Každý radšej zájde do Prahy, no mne osobne sa Brno páči viac. Už len z toho dôvodu že je omnoho menšie, takže aj počet turistov je omnoho nižší. Dá sa tu toho stihnúť skutočne veľa, kľudne aj za víkend. Ubytovaní sme boli v krásnom malom bytíku, ktorý sa nachádza 5 km od centra, čoho som sa celkom bála. A oprávnene. Pri prvom kontakte s Brnenskou MHD som bola skutočne nervózna. Trvalo nám tak 2 hodiny kým sme sa dostali na sídlisko Vinohrady do nášho bytu, no keď sme už zistili, aké spoje chodia kam, vzdialenosť od centra nebola takmer žiadnym problémom. Dalo sa to zvládnuť, keďže v Brne keď ti ujde spoj, do 10 minút ide ďalší. Odkaz na ubytovanie TU.


1.Kostol sv. Jakuba a kostnica pod kostolom


Pri prvých potulkoch v meste sme narazili na tento krásny kostol. Čo som si však všimla a zaujalo to moju pozornosť omnoho viac, bol vchod do podzemia. Pod kostolom sa nachádza kostnica, ktorú objavili len nedávno, v roku 2001. Sú tam umiestnené kosti ľudí, ktorí umreli na mor či choleru. Bolo to veľmi zaujímavé. Cena bola tuším 30 korún.

Kostol sv. Jakuba





2. Katedrála sv. Petra a Pavla (Petrov)


Petrov je nádherná katedrála, ktorá vyčnieva nad mestom. Dá sa ísť aj dnu do výhliadkovej veže, no nám sa tam ísť nechcelo, pretože sme už boli hrozne ubehaní a výstup hore obnáša niečo okolo 200 schodov.


Ochutnali sme aj Trdlozmrzlo

3.Zelný trh


Zelný trh je námestie priamo pod Petrovom.. V sobotu tam bolo príjemne - hrala hudba, ľudia pili víno a celé námestie bolo zaplnené originálnymi pojazdnými stánkami s jedlom. Dali sme si hranolky zo stánku Fresh fries a vynikajúcu vegánsku zmrlinu z Božského kopečku. V nedeľu tam nebolo ani nohy, no cez týždeň sa Zelný trh mení na skutočný trh so zeleninou. Bolo tam neskutočne rušno - všetci si doobeda prišli po čertsvú zeleninu a ovocie.


4. VIDA! Science centrum


V tomto centre môžete nájsť až 170 vedeckých hračiek. Ide o zábavný vedecký park, v ktorom sa zabaví naozaj každý. My sme tam strávili skoro 4 hodiny. Vstup je 110 korún.



5. Labyrint pod Zelným trhem


Mesto Brno je celé podkopané pozemnými pivnicami a rôznymi chodbami, preto sa tu nachádza po kope veľmi veľa atrakcií pod zemou. Tieto pivnice slúžili na skladovanie vína a piva, dnes sa nimi môžeš so sprievodkyňou poprechádzať za poplatok 80 korún. Prehliadka bola fajn, trvala okolo hodiny. Pivnice majú skrátka svoje čaro. V niektorých z nich sa nachádzali menšie výstavy odkazujúce na históriu mesta.


stĺp hanby priamo z námestia - používal sa ako mučiaci nástroj na poníženie nie len človeka, ale celej jeho rodiny

v takejto klietke vešali odťaté hlavy po meste ako výstrahu


6. 10-Z Bunker


Protiatómový úkryt s názvom bunker 10-Z sa nachádza pod hradom Špilberg, na ktorý sme sa bohužiaľ nedostali, no prehliadka týchto podzemných chodieb bola jednou z najlepších vecí, ktoré som kedy videla. Prechádzanie sa týmito naaranžovanými chodbami mi spôsobilo zimomriavky po celom tele. Neviem ani slovami popísať pocity, ktoré to vo mne zanechalo. Cena - 80 korún, určite tam choď, naozaj...






Nedá mi to, a musím sa aj takto pomimo zmieniť o tomto krásnom výhľade, ktorý sme našli pár metrov za naším bytovým domom v lesoparku na sídlisku Vinohrady. Len sedieť na deke a pozorovať západ slnka nad Brnom :)


Ešte pár fotiek:


Brnenský Orloj alebo hodinový stroj. Každý deň o 11tej sem zavítajú turisti a strkajú ruky do otvorov s nádejou, že chytia malú guličku.





Posledné minúty v Brne strávené čakaním na múre pri Petrove.

Električka v Brne? Šalina!

To by bolo z tohto článku všetko, nezabudni mi zanechať komentár a hlasovať v ankete ktorá sa nachádza v menu. Dovidenia pri ďalšom článku :).






Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Cestovanie na vlastnú päsť - ako si naplánovať výlet snov a ušetriť čo najviac